tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kehon iän muutokset vuodessa

Facebookissa on tullut uusi jännä ominaisuus, joka näyttää mitä olet puuhannut samana päivänä vuosi tai useampi sitten. Pari viikkoa sitten se muistutti minua vuoden takaisesta kehon ikä -mittauksesta. Vaikka tulokset on tiennyt ja nähnyt, niin olihan se hullua lukea huhtikuun 2014 testituloksia. Olenko minä ollut noin huonossa kunnossa? Lisäksi kun muutokset eivät ulkonäöllisesti juurikaan näy peilistä (tai ainakaan minä en huomaa), niin niille tulee auttamattoman sokeaksi.

Viime aikoina olen kirjoitellut vain henkisestä puolesta ja uupumuksesta, mutta nyt keskitytään hetkeksi nauttimaan kehon hyvistä muutoksista. Näin sivumennen pakko sanoa, että nämä testithän olisi ihan huippuja, kun näihin vielä saataisiin lisättyä se pääkopan henkinen hyvinvointi.

Body Age
Tästä en ottanut nyt kuvaa, mutta luvut puhuvat puolestaan. Varsinainen vertailumittaus tehtiin tosiaan huhtikuussa 2014, mutta tätä ennen meillä oli kyseisen firman puolesta vielä "sisäänheittotuotteena" puolittaiset testit marraskuussa 2013. Testit on siis tehty Polarin Body Age -mittauksilla ja ne teki Mobra. Tässäpä luvut aikajärjestyksessä.

• 11/2013 > 34 v (oikea ikä 29)
• 04/2014 > 30 v (oikea ikä 30)
• 02/2015 > 24 v (oikea ikä 30)

Vuoden vertailussa kehon ikä on tippunut kahdeksan vuotta ja jos tarkastellaan ihan ensimmäistä mittausta, niin jopa kymmenen vuotta. Huh huh.

Verenpaine
Verenpaine on ollut se mielenkiintoisin ja vaihtelevin asia. Testien alkaessa se oli koholla, ja sitä se oli vielä vähän lopputesteissäkin. Sen nyt kyllä arvasin, burnout kolkutteli ovella ja hyvä, etten itkenyt, kun valmentaja-Anttimme kysyi miten menee. Alku- ja lopputestien puolivälissä oli vielä välitesti 10/2014, jossa verenpaine tosin oli oikein ihanteellisissa luvuissa. 

04/2014:

10/2014:

02/2015:


Aerobinen kunto
Omasta mielestäni huimin hyppäys on tapahtunut aerobisessa kunnossa eli kardiovaskulaarisessa mittauksessa. Tämä on hyvä asia, etenkin tavoitteena olevaa maratonia ajatellen. Edistyminen hyvän alarajoilta erinomaiseen on kyllä aivan upeaa! Vuonna 2014 liikuntani oli suurelta osin jumppien vetämistä. Jumpat kehittävät kuntoa tiettyyn pisteeseen saakka, mutta ohjaaminen on aina ohjaamista, ei sitä voi oikein laskea omaksi kehittäväksi treeniksi.

Vuonna 2015 (tai oikeastaan syksystä 2014 lähtien) olen antanut enemmän aikaa omille treeneille, etenkin juoksulle. Toisaalta olen vetänyt jumppia (HIITiä ja kahvakuulaa) pelkästään ohjaten ja salissa kierrellen eli säästänyt niissä omaa kroppaa. Paras oli, kun tunnin kahvakuulan jälkeen Polarin mittari ilmoitti harjoituksen olleen palauttava. Lisäksi aloitin vuoden 2014 loppupuolella crossfitin. Käytännössä kunnon harppaus on siis tarkoittanut viikossa noin 3 x juoksu ja 1–2 x crossfit.

2014:

2015:


Lihasvoima
Lihasvoima on ollut se meikäläisen heikoin osuus. En ole oikein ikinä ollut sali-ihminen, vaikka olen sitä koettanut kovasti opetella. Tosin nykyään salilla käynti on huomattavasti mielekkäämpää kuin ennen. Salilla kyllä huomaan mieluummin keskittyväni toiminnallisempiin liikkeisiin kuin perussalilaitteisiin. Leuanvetotanko, boksit, pallot ynnä muut ovat niin ihania. Ja ehkä olen crossfitissa innostunut jonkin verran myös perinteisestä painonnostosta, siinä vain tekniikat ovat ihan vielä lapsenkengissä.

2014:

2015:

Eli vielä summa summarun, koska kuva on hieman epätarkka. Käsien puristusvoima on pysynyt kutakuinkin ennallaan, vatsalihakset ovat kehittyneet keskitason ja hyvän rajoilta erinomaiseen. Kaikista huimin kehitys on jaloissa, vaikka tulos on ollut kummallakin kerralla erinomainen. Vuonna 2014 seinäistuntatulos 121 sekuntia, vuonna 2015 seinäistunta 303 sekuntia. Huippua! Hauiskääntö taas on kehittynyt vähän, kohtalaisen ja hyvän välimaastosta hyvään. Noh, lihasvoimassa on silti kehitettävää huimasti.

Liikkuvuus
Pidän itseäni kankeana, vaikka olen koettanut lisätä ohjelmistoon myös venyttelyä, etenkin nahkarullalla ja pienellä pallolla. Omasta fiiliksestä huolimatta, liikkuvuuskin oli kehittynyt vuodessa kohtalaisesta erinomaisen alarajoille.

2014:

2015:

Rasvaprosentti
Rasvaprosentti on se heikoin lenkki. Tämä vaatii yhä kehittämistä. Melkein uskaltaisin väittää, että muutoksia ei saavuteta enää liikunnalla, vaan ne tehdään siellä keittiössä. Pidinkin vuodenvaihteessa ruokapäiväkirjaa, josta sain käsityksen ongelmakohdistani: liikaa rasvaa ja sokereita, mutta kokonaisuudessa (aerobisten treenien vuoksi) kaloreita liian vähän. Muutokset ruokavaliossa ovat pieniä, hitaita ja vaativat aikaa, mutta uskoisin, että suunta on parempaan päin.

2014:

2015:

Muutokset rasvaprosentissa siis 28,8 prosentista 24,9 prosenttiin, koko ajan on liikuttu kohtalainen-kategorian sisällä. Rasvaprosentin tippuminen optimaaliseen eli 19,1–24,0 prosenttiin laskisi kehon ikää viidellä vuodella. Tämä on kyllä tavoite ja mielessä pidetään keinot eli se, että sixpack tehdään siellä keittiössä.

Kehon vesimäärä
En koe juovani vieläkään tarpeeksi vettä, vaikka testin mukaan veden määrä onkin kohtalaisella tasolla. Alkutestissä veden määrä oli kohtalaisen puolivälissä, lopputestissä kohtalaisen ylärajoissa.

2014:

2015:


Jatko?
Välillä on hyvä mitata kuntoaan erilaisilla testeillä, koska ainakin itse olen tullut kehittymiselle sokeaksi. Kun puntari näyttää koko ajan samoja lukemia, niin fiilis on, että eihän tässä mitään ole tapahtunut. Tästä onneksi näkee, että on tapahtunut.

Mutta mites tästä eteenpäin? Treenit ovat omasta mielestäni melko kivalla tasolla määrällisesti, jatkossa keskityn ehkä enemmän huomioimaan levon määrän. Lisäksi aion antaa enemmän aikaa palautumiselle sekä tietysti kehoa ja mieltä huoltavalle ja rauhalliselle liikunnalle, kuten joogalle, venyttelylle ja kävelylle. Laadullisesti koetan pitää juoksut samalla tasolla sekä huomioida lihastreenin, mikä nyt käytännössä taitaa jäädä ennen maratonia crossfit-treenien, satunnaisten salikäyntien ja lyhyiden kotitreenien varaan. Ja jos toukokuun lopussa maratonilla päästään maaliin, niin taidanpa uskaltautua kokeilemaan Finlandia marathonillakin syyskuussa kokonaista.

Jos tavoitteita kirjaisi vielä listaksi, niin se näyttäisi tältä:
lepo ja palautuminen > aikaa myös huoltavalle ja rauhalliselle liikunnalle sekä levolle (!!!) riittävää yöunta unohtamatta
ruokavalio > rasvan ja sokerin vähentäminen, hiilareita ja kaloreita kokonaisuudessa enemmän
liikunta > pääpaino maratonin vuoksi aerobisessa liikunnassa (juoksussa), mutta koetetaan pitää myös lihaskuntotreenit mukana edes lyhyinä pari kertaa viikossa tai crossfit-treeneissä

Nyt lähden huoltamaan mieltä, ottamaan raitista ulkoilmaa ja pyöräilen kauppaan. Polarin V800-mittarin mukaan kroppa ei ole vieläkään palautunut perjantain 30 kilometrin juoksusta, joten nyt otetaan iisisti. Hauskoja treenejä ja muistakaa myös se mielen lepo, rauhoittuminen ja rentoutuminen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti